četrtek, 30. april 2015

Booktiga 2015




April je v tudi v istrskem Poreču mesec knjige. Še posebej aktivni so konec aprila, ko se odvija festival že branih knjig, Booktiga. Festival pripravlja Mestna knjižnica v Poreču, ki jo vodi mag. irides Zović. S svojo peščico (3) zaposlenih in skupino prostovoljcev pripravi dogodke, ki jim v slovenskih knjižnicah ne najdem para.

Od 20. do 26. aprila se je odvila množica dogodkov in  podelitev različnih nagrad. Knjižnica tako podeljuje nagrado sodobnemu hrvaškemu avtorju za najbolj izposojeno knjigo, sledi nagrada za izvirno prozno delo, ki ga napišejo učenci višjih razredov osnovnih šol in gimnazijci ter nagrada natečaja za najboljšo pesem, ki jih prispevajo prebivalci poreške občine ob tem pa še izžrebajo in nagradijo enega od kupcev knjig. 

Osrednji dogodek je prodaja starih in rabljenih knjig, ki jih knjižnica nabere z darovi čez leto ali pa jih za to priložnost prinesejo na prodajne stojnice prebivalci. Knjige so na voljo po enotni ceni 10 hrk (dober euro). Denar je vedno namenjen v dobrodelne namene. Pred leti so ga namenili nakupu inkubatorja, za ureditev knjižnice v zaporih, letos pa so denar namenili za ureditev knjižnice v bolnišnici. Zbrali so več kot 7000 hrk.

http://kulturistra.hr/wp-content/uploads/2015/04/Screen-Shot-2015-04-08-at-11.05.57.png

Dogodku se pridružimo tudi antikvarji iz Hrvaške in Slovenije. Na prireditvi predstavljamo naš poklic in poslanstvo. Poleg tega pa še kakšno zanimivo knjigo.
Na srečanju izmenjamo tudi izkušnje in opažanja in s kolegi iz Antikvariata Nova stvarnost iz Zagreba, Antikvariata Mali neboder iz Reke in Antikvariata Libris iz Kopra načrtujemo kar nekaj skupnih predstavitev in sejmov.

V čem je ta dogodek drugačen ali poseben. Nihče od organizatorjev ne tarna ampak so vedno dobrovoljni in zadovoljni, da je ogranizacija dogodka uspela in da je dobro obiskan. Vsak sodelujoči antikvar dobi brezplačno stojnico in prenočišče. Pa to ni kar neko prenočišče ampak hotel Palazzo s štirimi zvezdicami v samem središču Poreča. Iz celotne Evrope pa pripeljejo zanimive avtorje in sogovornike iz sveta knjig. Festival ima že od začetka dovršeno celostno podobo, ki je bila že nekajkrat nagrajena. Vsako leto pa iščejo kaj novega, izvirnega.
In tako je letošnji festival prinesel novost - KAMIŠIBAJ.

Prihodnjič dalje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar