torek, 27. marec 2018

PRVIČ NA DRAŽBI - INSAJDERSKE S COLLECTE

Kako izgleda dražba starin in predmetov pri nas, sem se spraševala že novembra, ko sem prvič kot bodoča sodelavka Antikvariata Glavan sodelovala pri pripravi dražbe; to soboto pa me je vprašanje črvičilo še nekoliko bolj, saj sem tokrat na Collecti prisostvovala kot odgovorna novopečena kolegica.
Proces priprave same dražbe se je začel že pred meseci z izborom dražbenih predmetov, ki je odvisen od trenutnega povpraševanja na tržišču zbirateljstva. Kaj to točno je, je težko reči, saj se trendi s časom in prostorom spreminjajo. Toliko sem do sedaj že izvedela.
Nabor predmetov na sobotni dražbi je bil zato pester; v večji meri so bili to razni tiski, knjige, pa tudi kakšni loti značk in umetniški predmeti. Sodelujoči so si dražbene predmete lahko ogledali eno uro pred dražbo, a je bilo zanimanje tako veliko, da so mnogi radovednost tešili že prej. Po tem, ko so vsi zainteresirani dobili svoje dražiteljske številke, se je dražba pričela. Draženje je potekalo neverjetno hitro; – in kot bi odsekal, je bilo vsega konec.


Nisem bila presenečena nad tem, da so bili prodani vsi Mustri, NSK gradivo, nekaj nostalgičnih slovenskih filmskih plakatov - Maja in vesoljček, vojni tisk - Na Sveti Gori pri Murovici (protipartizanski nemški plakat), Slovenski pionir, mesečna revija Arhitektura, Levstikov Krpan z opremo Lojzeta Perka, pa tudi športne zbirateljske kartice s Kopitarjevim in Dragićevim podpisom. Edino za Magic Johnsona se je izkazalo, da pri nas očitno ni tržišča- ali pa je bila izklicna cena, ki so jo postavili lastniki, nekoliko previsoka.
Cene so bile primerne slovenskim razmeram, vendar pa dražba ni bila zato čisto nič manj spektakularna kot tiste, ki sem jih prej spremljala preko spleta in televizije. Kot novinka težko potegnem zaključke o tem, v katere smeri vodijo sodobni zbirateljski tokovi. Vidim, da sta aktualna tako Muster kot Cankar ter predmeti, povezani z obema vojnama. Tu pa se moje ugotovitve bolj ali manj zaključijo. Vendar pa me tolaži dejstvo, da bom že pri naslednji dražbi lahko dodala še kakšno novo spoznanje.
Katarina Korenak

Foto: Jaka Prijatelj

Ni komentarjev:

Objavite komentar