torek, 5. april 2016

Razstave Antikvariata Glavan na Collecti 2007-2016

Dolgoletno sodelovanje Antikvariata Glavan na mednarodnem sejmu zbirateljstva - Collecti, je na jubilejnem sejmu prineslo potrditev v obliki dveh priznanj. Priznanje za zlatega razstavljalca - priznanje za vseh 10 let sodelovanja, ki ga  je med drugimi prejel tudi Antikvariat Glavan; Rok Glavan pa je prejel tudi samostojno priznanje za dolgoletno sodelovanje.

S katerimi razstavami smo se s pomočjo in sodelovanjem zasebnih zbiralcev predstavili na Collecti, smo z opisi razstav povzeli v tem zapisu. 2016: 

1. PRVA SLOVENSKA PREPOVEDANA NASLOVNICA
Druga izdaja Poezij dr. Franceta Prešerna s prepovedano naslovnico

Do konca 19. stoletja na Slovenskem ni bilo originalnih avtorskih knjižnih oprem. Prvi poskus je bila druga izdaja Pesmi Franceta Prešerna leta 1866 v zbirki Klasje z domačega polja. A je bila naslovnica zaradi narodnostnega naboja prepovedana. Založnik je moral naslovnico iztrgati iz obstoječih izvodov, a se jih je nekaj vseeno ohranilo.


Pripravlja: Antikvariat Glavan
Priprava razstave: Katarina Glavan Batagelj
2. PREŠEREN Z NAPAKO
"Filatelistična" posebnost med knjigami


Tiskar Jožef Blaznik je leta 1847 natisnil 1.200 izvodov Prešernovih Poezij, od katerih jih je polovico takoj broširal, polovico pa je ohranil v polah. Kasneje je med temi nevezanimi izvodi odkril, da pri 47 izvodih manjka deveta pola, ki jo je dal na novo natisniti. Zaradi površnega dela tiskarjev je v 9. poli v izvodih, v katere je bila uvezena, najti več tiskovnih napak, med katerimi je najbolj očitna prav napaka na 130. strani, kjer je v prvem verzu soneta namesto »sestri« natisnjeno »sesti«. Koliko jih je ohranjenih do danes pa žal ni znano.

Pripravlja: Antikvariat Glavan
Priprava razstave: Katarina Glavan Batagelj 

2015:


ZVEZDNI PRAH V ŽEPU
Razstava starih razglednic


Prvič bomo predstavili del zbirke, ki obsega več kot 200 starih razglednic s svetovno znanimi filmskimi in glasbenimi zvezdami, kot so: Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Richard Chamberlain  idr. Nekatere boste zagotovo lahko takoj prepoznali, pri drugih se vam bo zataknilo in boste morali pobrskati globlje po spominu ali pa boste povprašali soseda. Razglednice so izdelali v fotostudiih nekdanje Jugoslavije pa tudi v Italiji in zahodni Nemčiji. 


2014:

1. "OTROŠKI KIČ NI ZANIČ!"
Nostalgična razstava otroških slikanic

Slovenska knjižna produkcija otroških slikanic in ilustriranih knjig je v obdobju med 1950 in 1985 veliko povzemala po tujih vzorih. Knjižne police in police priložnostnih prodajaln v kioskih so bile polne različnih izdaj prigod Robina Hooda, Marinke, Heidi ter ostalih pravljičnih junakov. Spoznavnih znak vseh pa je bila ilustracija, ki pogosto ni dosegala ravni estetskega. Kljub temu pa so te knjige ostale globoko zakoreninjene v našem spominu in še vedno jih z veseljem prelistamo obujajoč spomine. Ah, ta nostalgija!

Pripravlja: Antikvariat Glavan v sodelovanju z zasebnimi zbiralci 
Gradivo je zbrala: mag. Katarina Glavan Batagelj

2. PRGIŠČE IGER
Razstava starih družabnih iger

3. IZBOR PLAKATOV
Razstava starih plakatov


Na tradicionalni dražbi je bil na voljo širok izbor različnih plakatov od konca 19. stoletja do 80-ih let 20. stoletja. Najopaznejši so bili filmski (za filme: Maškarada, Ples v dežju, Vesna) in oglasni plakati Cockta, Vim, Zlatorog, X. jubilejni velesejem 1930, politični plakati Slovenka, svobodna si, Tvoja misel…Tovariš Tito, nacistični razglas Zoper svojat, partizanski plakat Reakcija in Peterče, športni plakati za različna prvenstva in olimpijske igre v Sarajevu 1984, plakati popularne kulture Irwin, Videosex in Agropop


2013:

1. PRAVLJIČNA ZLATA PTICA

Zbirka pravljic Zlata ptica izhaja že od leta 1956. V tem času je izšlo 114 naslovov, ki prinašajo zgodbe in bajke iz vsega sveta. Predstavili vam bomo skoraj kompletno zasebno zbirko (manjkajoče smo pripravljeni odkupiti). Poglejte si jih in med njimi poiščite svoje priljubljene.
  
Pripravlja: Antikvariat Glavan v sodelovanju z zasebnim zbiralcem
Postavitev: Katarina Glavan Batagelj
2. POŠLJI MI PRAVLJICO!
Zgodbice na starih razglednicah

Moda zbiranja (prelom iz 19. v 20. stoletje) je izdelovalce razglednic gnala v različna področja, ki so jih prikazovala. Eno izmed njih so tudi otroške pravljice. Iz serije nemških razglednic, ilustriranih z motivi pravljic bratov Grimm, smo izbrali nekaj najbolj prepoznavnih in jih predstavili. Njim ob bok pa položili nekaj mlajših slovenskih knjižnih izdaj.  
Pripravlja: Antikvariat Glavan
Postavitev: Katarina Glavan Batagelj
3. DISNEY NA SLOVENSKEM

Ilustracije in izdaje znamenitega Walta Disneyja so prisotne pri nas že od zgodnjih 30. let 20. stoletja, ko izhajajo stripi in knjige. V 60. in 70. letih pa začne založba Mladost izdajati različne slikanice, mlade pa razveseljujeta Politikin in kasneje Mikijev Zabavnik. Lahko pa smo kupovali tudi okrasne predmete in plakate. Razstava je le delček sveta Walta Disneyja pri nas. 

Pripravlja: Antikvariat Glavan v sodelovanju z zasebnim zbiralcem
Postavitev: Katarina Glavan Batagelj

2012:

NAŠ MALI AVTO
Razstava avtomobilističnih prospektov od 30. do 80. let 20. stoletja

V antikvariatu smo si kot izziv zadali ustvariti zbirko, ki nastane v letu dni. V preteklem letu smo uspeli zbrati preko 150 različnih reklamnih avtomobilskih tiskovin in starih avtomobilskih priročnikov. Posebnost zbirke je še ta, da vse gradivo izvira iz Slovenije in kaže na pestrost avtomobilske ponudbe pri nas.

Pripravlja: Antikvariat Glavan
Izbor gradiva in postavitev: Katarina Glavan Batagelj2011: 

NAZDAR "JUG"!
Razstava poštnih nakaznic s podpisi znanih oseb

V zasebni filatelistični zbirki so se ohranile poštne nakaznice z začetka 20. stol., ki prinašajo podpise znanih kulturnih in narodno zavednih delavcev, naročnikov revije Jug. Med njimi so bili Josip Tominšek, Peter Grasselli, Karel Štrekelj, Josip Vošnjak, Anton Jeglič Bonaventura, Josip Stritar, Simon Rutar, Ivan Hribar, Henrik Tuma idr. Ta mesečnik slovenskih narodno radikalnih študentov na Dunaju je prinašal politične, gospodarske in socialne sestavke ter izvirne spise iz naravoslovja in kulture v slovenskem jeziku. 2010: 

STARO BRANJE ZA ZNANJE
Razstava starih šolskih knjig

Spoznavanje sveta in domovine se v šoli začne s šolskim knjigami. Skozi čas so sistemi in oblastniki urejali šolsko zakonodajo in posredno tudi šolske knjige. Posebnost starih šolskih knjig, še posebno prvih čitank, je v tem, da v vseh nas zbudijo nostalgične spomine na prve šolske dneve. Na ogled bodo tako postavljena prva berila, računice in ostali učbeniki, ki so ji uporabljali v času od rajnke Avstrije do današnje Slovenije.

 
Gradivo za razstavo je s pomočjo zasebnih zbiralcev izbral Antikvariat Glavan.
Razstavo pripravlja: Katarina Glavan Batagelj.

2009:


FRANCE PREŠEREN, OD PRVIH IZDAJ DO KROGLIC
 
Letos je minilo 160 let od pesnikove smrti in to je priložnost, da postavimo na ogled njegovo delo. Poleg izvirnih prvih izdaj Poezij in Krsta pri Savici ter pesnikovih prvih objav v časnikih njegovega časa bodo na ogled še različne izdaje njegovega dela. Tako bo med drugim na ogled prvi slovenski faksimile, prva slovenska ilustrirana izdaja Prešernovih poezij, prepovedana naslovnica druge izdaje in edina bibliofilska izdaja, ki je izšla na okupiranem ozemlju. Predstavili pa bomo še različne upodobitve na starih razglednicah, fotografijah in drugih medijih.


Razstavo pripravlja: Katarina Glavan Batagelj
Razstavo je omogočil Antikvariat Glavan v sodelovanju z zasebnimi zbiralci.


2008:


NAŠ PRIMOŽ TRUBAR

Letošnje leto bo minevalo v znamenju 500-letnice rojstva Primoža Trubarja. Znameniti Slovenec je s svojim delom temeljito zaznamoval slovenski kulturni prostor. Njegove prve, v slovenskem jeziku tiskane knjige, pa razlog, da obletnico primerno počastimo. Priložnostna razstava bo predstavila izbor faksimiliranih izdaj Primoža Trubarja, del kritičnih študij in različnih biografij. Na ogled bodo tudi stare razglednice, ki so nastajale ob različnih obletnicah, različne upodobitve ter nekaj faksimilov protestantskih tiskov.


Razstavo je pripravil Antikvariat Glavan iz Ljubljane v sodelovanju z zasebnimi zbiralci.


2007:


PAPIRNATI VRTILJAK
Razstava starih slovenskih otroških knjig

Antikvariati so trgovine s knjižno nostalgijo. Zlasti otroške knjige nas popeljejo v čas otroštva in prijetnih spominov. V njih se je zapisala in zarisala podoba časa. Evropski oblikovalski vplivi so vzpodbudili domače umetnike, da so obogatili slovenske izdaje in jim dodali svoj nezgrešljiv pečat. Z likovnega stališča so otroške knjige izvrstne miniature, če že ne male galerije priznanih slovenskih slikarjev (Maksima Gasparija, Nikolaja Pirnata, Ksenije Prunkove, Hinka Smrekarja...).

Obiskovalcem predstavljamo nekaj starejših slovenskih otroških in mladinskih knjig, izdanih od druge polovice 19. stoletja do sredine 20. stoletja.

Stare otroške in mladinske knjige so redkost in v zadnjem času je vedno večje zanimanje zanje doma in po svetu. Na antikvarnih sejmih v tujini so že deležne posebne pozornosti, zato jih razstavljamo tudi pri nas.

Zavrtite se na papirnatem vrtiljaku med stare in redke otroške knjige!

Gradivo za razstavo so prispevali zasebni zbiralci iz Slovenije na pobudo Antikvariata Glavan iz Ljubljane. Izbor in opise pa je pripravila kustosinja Katarina Glavan Batagelj.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar